arrow_upward

Novinky: březen 2024

JAK JE TO S PODÁNÍM DAŇOVÉHO PŘIZNÁNÍ
Jaká pravidla platí pro podání daňového přiznání fyzických osob za rok 2023? Praktické informace najdete v článku ZDE, na jehož obsahu se podílela Monika Lodrová, která se na tuto problematiku specializuje.
DORA: NOVÁ REGULACE OBLASTI DIGITÁLNÍ PROVOZNÍ ODOLNOSTI V SEKTORU FINANČNÍCH SLUŽEB
Ochránit banky, další finanční instituce a společně s tím i účty milionů lidí má za cíl evropská směrnice DORA závazná pro Česko i všechny ostatní členské státy EU. Ta reaguje na narůstající počet kybernetických útoků. Pro finanční instituce proto nastavuje jasná pravidla, jak se mají před digitálními riziky chránit a jak mají případně postupovat, pokud by je nějaký útok skutečně zasáhl. Zásadní změna to bude zejména pro menší finanční instituce, které doposud tuto otázku řešit příliš nemusely, a pro dodavatelské řetězce, na které se směrnice vztahuje také. Co evropská směrnice konkrétně přinese a jak se na její zavedení připravit? To se dozvíte v článku ZDE, který připravil Tomáš Kubíček a Michael Kralert.
3. ročník ZAÚČTUJ TO REGISTRACE
Středoškolská soutěž v účetnictví ZaúčtujTo! otevřela registrace do svého 3. ročníku. Mohou se jí zúčastnit žáci 3. ročníků ze všech středních škol, na kterých se vyučuje účetnictví. Záštitu poskytuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Svaz účetních České republiky nebo Česká asociace pro finanční řízení (CAFIN). Nově získala soutěž i podporu mezinárodní profesní organizace ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants), která je jednou z největších organizací v oblasti financí, účetnictví a managementu.
Podrobnosti o soutěži si přečtěte ZDE.
DIGITALIZACE V PRŮMYSLU ZPOMALUJE, FIRMY POTŘEBUJÍ VĚDĚT, KAM BUDE SMĚŘOVAT TRH
"Každých tři až pět let přicházejí nové technologie měnící pravidla trhu. Firmy na ně ale nereagují dostatečně rychle. Obávám se, že vůči Číně nebo Americe nám ujel vlak a Evropa technologicky zaspala," zmiňuje Tomáš Kubíček v článku Hospodářských novin, který se věnuje trendům v oblasti digitalizace průmyslu.
Celý článek najdete v archivu HN ZDE.
ZÁKON O PREVENTIVNÍ RESTRUKTURALIZACI POMŮŽE Z DLUHŮ
Zákon o preventivní restrukturalizaci má pomoci podnikatelům, kteří se dočasně ocitli ve finančních problémech (netýká se platební neschopnosti ve smyslu insolvenčního zákona).
Proti insolvenčnímu řízení je cesta ven z bludiště dluhů v podobě preventivní restrukturalizace méně formální a více flexibilní. Podnikatelé tak mohou nepříjemnou situaci řešit mnohem efektivněji.
Kdo a v jaké situaci může tuto cestu využít? Jak jsou chráněna práva věřitelů, aby jejich pohledávky nebyly ohroženy? To se dozvíte v článku ZDE, který pro portál Pohoda připravil Aleš Malach.