arrow_upward

Novinky: duben 2023

Novinky: duben 2023

ZALOŽENÍ S.R.O. JE OD ROKU 2023 RYCHLEJŠÍ A JEDNODUŠŠÍ

Založení s. r. o. je od roku 2023 rychlejší a jednodušší. Jaké další změny přinesla tzv. digitalizační směrnice budoucím podnikatelům se dozvíte v článku, který pro daňový a účetní portál Pohoda připravil Aleš Malach.

Celý článek si mů žete přečíst ZDE.

NOVÉ POVINNOSTI ZAMĚSTNAVATELŮ VŮČI ČSSZ

Od 1. 4. 2023 mají nově zaměstnavatelé povinnost hlásit na ČSSZ také zaměstnání, které nepodléhá odvodům pojistného z důvodu nedosažení rozhodného příjmu, tedy:

  • dohoda o provedení práce do 10tis. Kč měsíčně
  • jiné typy zaměstnaneckých smluv s příjmy do 4tis. Kč měsíčně

a to u zaměstnanců, kteří jsou cizinci požívající dočasné ochrany UA. Na novou povinnost upozorňuje Monika Lodrová.

Více se dočtete ZDE.

DARY NA UKRAJINU A JEJICH ODEČTY Z DAŇOVÉHO ZÁKLADU

Češi od začátku války na Ukrajině darovali jenom v sedmi největších sbírkách téměř 5 miliard korun. Další stovky milionů až miliardy potom pravděpodobně darovali v menších sbírkách a podpůrných akcích. Ať už jde o dary peněžní, hmotné, od jednotlivců, či od firem, lze si je odečíst od daňového základu. Co všechno mohou lidé a firmy odečíst, v jaké výši a jaké existují nástrahy například u firemních hmotných darů vysvětluje Michal Větrovec.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

BDO A SPOLUPRÁCE SE STUDENTY

V BDO se snažíme nadchnout budoucí generace pro daně, účetnictví a audit, ukázat jim, že tyto obory rozhodně nejsou „nuda“, že mají budoucnost, která bude díky digitalizaci a automatizaci jiná, než bývala dříve, o to více expertní, strategická a významná, méně zatížená administrativou či rutinními činnostmi.

  • Spolupracujeme s celou řadou vysokých škol, kde naši expert přednášejí, nebo vedou vlastní studijní předměty.
  • V březnu na Mendelova univerzita v Brně proběhl seminář na téma ”Zajímavosti a perličky z daňového světa”. Téma přilákalo mnoho studentů.
  • Igor Pantůček, partner BDO, lektor a zkušební komisař KDP ČR, a Jakub Klíma, manažer v daních, studentům přiblížili daňová témata v praktické rovině a podělili se o své vlastní zkušenosti.