arrow_upward

Novinky: únor 2024

ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ A KONCEPT EMPLOYER OF  RECORD (EOR)
S ohledem na složité prostředí pracovněprávních vztahů a legislativu, která se v evropských zemích liší, nabývá v posledních letech na svém významu koncept 'Employer of Record' (EOR).
Přístup EOR umožňuje společnostem být flexibilní, najímat talentované zaměstnance v mezinárodním měřítku a zároveň se vyhnout tomu, aby musely samy řešit místní právní, administrativní a daňové povinnosti, kterým příslušný zaměstnanec podléhá.
V praxi to znamená, že zaměstnaneckou smlouvu uzavírá pracovník s poskytovatelem EOR, který se také stará o všechny povinnosti zaměstnavatele, jako je registrační proces zaměstnanců u státních orgánů a následné plnění zákonných odvodů, zabezpečení dodržování pracovněprávních předpisů a také vyplácení mezd zaměstnancům. Reálný zaměstnavatel poté zadává pracovní úkoly zaměstnancům, řídí a organizuje jejich práci, rozhoduje o jejich odměňování apod.
Podrobnosti o konceptu EOR najdete ZDE.
Vaše případné dotazy je připraven zodpovědět Jiří Šmatlák.
BDO POMOHLO K ÚSPĚŠNÉ AKVIZICI FIRMY TECHNOTRADE
Při akvizici 50% podílu ve společnosti TECHNOTRADE jsme kupující straně poskytli služby duediligence včetně služeb transakční dokumentace (SPA / SHA) a podpory při uzavření transakce.

Na projektu se za BDO podíleli:
Robin Štork a Štěpán Kleček za tým Legal
Milan Svoboda a Radek Lesák za tým Finance
Michala Modra (Mrazikova) a Marek Urban za tým Tax
Gratulujeme HAINZL Industriesysteme k úspěšně dokončené akvizici podílu a přejeme mnoho obchodních úspěchů také kolegům z TECHNOTRADE.
VÝHLED DO ROKU 2026 – SCÉNÁŘE TECHNOLOGICKÉHO VÝVOJE
Studie TechtonicStates společnosti BDO se snaží dohlédnout do roku 2026. Představuje čtyři různé světy, "scénáře", a jejich potenciální důsledky pro dnešní organizace.

Uvádí, že pokročilé technologie jsou hnací silou ve všech scénářích. Umožňuje organizacím využívat příležitosti, řídit rizika a zvyšovat odolnost. BDO tuto studii připravilo s cílem umožnit firmám zamyslet se nad svou budoucností, nad vývojem prostředí a utvářet své osudy.
Přijetí technologií je rozhodující pro zajištění budoucnosti organizací. Tato zpráva představuje vedoucím pracovníkům navrhovaná opatření, jak využít příležitostí a snížit rizika v každém scénáři, a tím je inspirovat, jak se mohou připravit, přizpůsobit a využít inovace.

Tento inspirativní materiál si můžete přečíst ZDE.
GENERATIVNÍ UMĚLÁ INTELIGENCE VE FIREMNÍ PRAXI
Hranice mezi lidskou a strojovou inteligencí se ztenčují. AI se postupně stává nedílnou součástí našeho každodenního života, nabývá stále většího významu a už dnes je zřejmé, že přinese skokovou změnu do způsobu práce, komunikace, zábavy a interakce s technologiemi. Tento kdysi scifi sen se stává skutečností díky enormnímu nárůstu výpočetního výkonu, zrychlujícímu se pokroku a nástupu řešení tzv. "generativní umělé inteligence".

❓ Co znamená pojem GenerativeAI?
❓ Jak může být přínosná a jaká s sebou nese rizika?
❓ Jak lze generativní umělou inteligenci využít v podnikání a jak začít, aby firmy využily příležitosti a minimalizovaly ta rizika?

To se dočtete v článku, který připravil Tomas Kubíček, partner BDO, na základě globální studie BDO, kterou si můžete stáhnout a přečíst v celém rozsahu ZDE.
SPOLEČNOST O2 ZÍSKALA BEZPEČNOSTNÍ CERTIFIKÁT SOC2
Gratulujeme společnosti O2 k získání bezpečnostního certifikátu SOC 2.

Service Organization Control 2 SOC2, ověřuje účinnost kontrol a postupů poskytovatelů cloudových služeb, které pomáhají chránit data svých zákazníků a dodávat služby v potřebné kvalitě.
Je jedním z nejběžnějších požadavků na dodržování předpisů, které by technologické společnosti dnes měly splňovat, aby byly konkurenceschopné na mezinárodním trhu, ale také proto, aby mohly dodávat své služby veřejné správě.

Jaké druhy kontrol existují? Jak samotná kontrola probíhá? Pro které typy firem a proč je vhodné SOC 2 absolvovat? Tyto i další otázky týkající se ITcompliance vám zodpoví Martin Hořický nebo Tomáš Kubíček.
Jaké služby v této oblasti nabízí BDO si přečtete ZDE.
BDO LEGAL GUIDE TO EUROPEAN TECH REGULATIONS: A CONCISE OVERVIEW FOR COMPANIES
V technologickém sektoru se společnosti potýkají s mnoha novými evropskými předpisy. Je proto třeba se informovat, které z nich a v jaké míře se týkají vaší společnosti. Závisí na její velikosti, odvětví i dalších parametrech podnikání.

Abyste se uměli v nových předpisech zorientovat a porozumět jim, připravili jsme pro vás ve spolupráci s dalšími evropskými zeměmi sítě BDO přehledný manuál "BDO Legal Guide to European Tech Regulations: A concise overview for companies". Cílem tohoto dokumentu je poskytnout stručný přehled regulatorních pravidel EU v oblasti technologií a také informace, jaké důležité aspekty je třeba v souvislosti s nimi uvážit.

Z BDO Legal se na přípravě této publikace podílel Jiří Šmatlák.

Vaše dotazy můžete konzultovat s našimi odborníky
SOUTĚŽ DAŇOVÁ & ÚČETNÍ FIRMA ROKU 2023
Letošní ročník "SLUTO DAŇOVÁ & ÚČETNÍ firma roku 2023" měl nový "kabát", probíhal po několika letech plně prezenční formou,přinesl téměř 8 tisíc hlasů, 79 nominovaných a 10 vítězů.
Moc si vážíme všech čtyř ocenění, které si společnost BDO ze soutěže odnesla. Nejvíce pak těch, ve kterých nám dala hlas odborná veřejnost a naši zaměstnanci.
Jsme pyšní na to, že si Jan Tuček odnesl titul „Daňová naděje roku 2023“. Honza je nejmladším partnerem společnosti BDO. Obdivujeme jeho elán, snahu odborně růst, rozvíjet svůj tým a aktivně podporovat rozvoj a růst celé naší společnosti.
Veškerá ocenění, která jsme získali, vnímáme také jako obrovský závazek vůči našim lidem, klientům, odborné komunitě i široké veřejnosti.
Srdečně gratulujeme všem vítězům i finalistům ostatních kategorií a přejeme jim mnoho dalších úspěchů.
Děkujeme zároveň organizátorům, partnerům a podporovatelům soutěže Wolters Kluwer CZ, SLUTO ...nejen účetnictví, Taxomat, 1. VOX a.s., Svaz účetních České republiky, Komora certifikovaných účetních, Český institut interních auditorů, z.s. a dalším, že udržují tradici této platformy a také za to, že pomáhají propojovat odbornou komunitu daňových a účetních expertů.

Společnost BDO si z letošního ročníku odnesla tato ocenění:
  • Nejžádanější zaměstnavatel vdaních,
  • Daňová naděje roku 2023: Jan Tuček, partner,
  • Největší poradenská firma roku 2023 mimo Velkou 4,
  • Z pohledu tržeb,
  • Z pohledu celkového počtu zaměstnanců.
BDO DEAL ADVISORY SE UMISŤUJE NA PŘEDNÍCH MÍSTECH V OBOROVÝCH ŽEBŘÍČCÍCH

Navzdory výraznému celosvětovému poklesu objemu fúzí a akvizic v roce 2023 týmy transakčního poradenství napříč globální působností BDO v tomto roce úspěšně dokončily 1 744 transakcí, z nichž 31 % tvořily PrivateEquity a 21 % přeshraniční transakce.

Síť společností BDO proto byla vyhlášena globální jedničkou mezi finančními poradci v žebříčku Factset league tables 2023, umístila se na druhém místě v žebříčku poskytovatelů finančního Due Diligence MergerMarket Global a do třetice společnost Pitchbook ji jmenovala nejaktivnějším poradcem v oblasti fúzí a akvizic a nejaktivnější poradenskou a účetní společností na světě.

Více se dočtete ZDE.